Napi evangélium RSS
2020. szeptember 22. – Kedd (Lk 8,19-21)

Jézus egyszer egy házban tanított, amikor odajöttek anyja és rokonai, de a tömeg miatt nem tudtak bejutni hozzá. Ekkor jelentették neki: „Anyád és rokonaid kint állnak, és látni akarnak.” Ő azonban így válaszolt: „Az én anyám és rokonaim azok, akik Isten igéjét hallgatják, és tettekre is váltják!” Lk 8,19-21 Elmélkedés Istennek nem az a szándéka, hogy az ember egyedül maradjon és magányos ...

@ Horváth István Sándor


0 látogatás,

4 regisztrált felhasználó,

0 nemrég bejelentkezett.

Házirend

Annak érdekében, hogy közösségünk jól működjön, és mindannyian örömmel legyünk tagjai, kérjük, figyelmesen olvassa el a Házirendet!

 1. A megjelenő anyagok tekintetében a Magyar Római Katolikus Egyház tanítása a mérvadó.
 2. A portál egyes szolgáltatásai regisztrációhoz kötöttek. Regisztrált felhasználóink között korra, nemre, egyéb irányultságra való tekintet nélkül mindenkit szeretettel látunk.
 3. Új tartalmat minden felhasználó a saját felelősségére hoz létre.
 4. A regisztráció során az alábbi szabályok érvényesek:
  1. A regisztrációval a felhasználó elfogadja a honlap érvényben lévő házirendjét, adatvédelmi nyilatkozatát és az üzemeltető esetleges egyéb rendelkezéseit.
  2. A regisztráció nem automatikus, moderátorok jóváhagyásához kötött. Ők saját belátásuk szerint döntenek a regisztráció elfogadásáról vagy elutasításáról.
  3. A moderátori döntésről a felhasználó egy automatikus e-mailt kap.
  4. Egy felhasználó egyidejűleg csak egy felhasználónéven regisztrálhat rendszerünkben. A több felhasználónéven jelenlévő, illetve a hamis adatokat megadó felhasználóknak (amennyiben tudomásunkra jut), minden fiókjukat letiltjuk, illetve töröljük. (Kizárás)
  5. Egy felhasználónév és egy e-mail cím összesen egyszer használható a rendszerben.
 5. A felhasználói adatokkal kapcsolatban az alábbi szabályok érvényesek:
  1. Egyik felhasználói adat sem lehet trágár, sértő vagy a portál szellemiségével ellentétes tartalmú, illetve nem utalhat ilyen tartalmú weboldalra.
  2. A kortárs vagy történelmi közszereplőnek, híres embernek nevét jogtalanul felhasználó, természetes személyek nevével visszaélő, továbbá a védett nevet, elnevezést, burkolt vagy nyílt reklámhordozó kifejezést létrehozó felhasználót kizárjuk.
  3. A felhasználó saját felelősségére megoszthat személyes adatokat. Minden adat valóságtartalmáért a felhasználó felel.
 6. A Regisztrált felhasználók jogosultságai (felhasználói csoportok)
  1. Fórumtémát hozhatnak létre.
  2. A fórumokon és a hírekhez hozzászólásokat írhatnak.
  3. Egymással privát üzenetet válthatnak (e-mailen) a honlapon keresztül.
  4. Ezek az alapjogosultságok, a további csoportok tagjai automatikusan tagjai a regisztrált felhasználók csoportjának, de további jogosultságokkal is rendelkeznek.
 7. További jogosultságok
  1. A Szerkesztők egyéb tartalmakat is szerkeszthetnek (pl. hírek, hirdetések, galéria stb.).
  2. A Moderátorok a regisztrációkat kezelik; a fórumtémákat, hozzászólásokat szükség esetén moderálják, akár a felhasználó kizárásával együtt.
  3. A plébános és a papok tudnak jogosultságot adni, elvenni; továbbá felhasználót törölni.
 8. Moderálás
  1. A moderálás ténye és a moderátor személye minden esetben rögzítésre kerül, amiről az üzemeltető (plébános) tájékozódhat.
  2. Amennyiben a fórumtéma vagy hozzászólás másokra vonatkozó személyes adatot tartalmaz; trágár kifejezést, jó ízlést vagy másokat bántó, személyeskedő, jogsértő, félreérthető vagy a portál szellemiségével ellentétes tartalmat közöl, illetve ilyen témájú weboldalt javasol, akkor a moderátor törölheti ezen részeket.
  3. A moderálás során a moderátor belátása szerint írhat indoklást vagy további útmutatást, azonban ez számára nem kötelező (de illendő). Amennyiben él ezzel a lehetőséggel, az a felhasználók számára kötelező érvényű. Ezzel való vitatkozás, akadékoskodás, hangulatkeltés a felhasználó figyelmeztetését vagy kizárását vonja maga után.
  4. A moderátorokkal való kapcsolatfelvétel ugyanúgy, mint bármely felhasználóval, a moderátor adatlapján keresztül lehetséges. Így lehet a moderátorok munkáját segíteni, moderálandó tartalmakat jelezni, a felhasználónak saját magára vonatkozó vitás kérdésben további útmutatást kérni, igényeket jelezni. Itt sem lehet azonban gyalázkodni, kötekedni, fenyegetőzni. A portál szellemiségével ellentétes stílusú e-mailt küldő felhasználót oldalunkról kizárjuk. A kultúrált módon megfogalmazott kéréseket, problémákat megvizsgáljuk, lehetőségeink és szabályaink szerint igyekszünk megoldani azokat.
 9. Kizárás
  1. Kizárandó az a felhasználó, aki jogsértő tartalmat hoz létre, súlyosan megsérti a házirendet, vagy bebizonyosodik róla, hogy más fórumokon, csatornákon keresztül negatív hangulatot kelt vagy rágalmakat terjeszt honlapunkkal, közösségünkkel kapcsolatban.
  2. A kizárás egyik módja a felhasználó letiltása. Ebben az esetben a felhasználó nem tud bejelentkezni, de adatlapja megjeleníthető. Ez az állapot visszafordítható, a moderátorok feloldhatják a letiltást, ami után a felhasználó visszakapja korábbi jogosultságait.
  3. A letiltásról és engedélyezésről az adott felhasználó egy automatikus e-mailt kap.
  4. A kizárás másik módja a végleges törlés. Az e-mail cím és a felhasználónév kivételével a felhasználó minden adatát töröljük. Adatlapján a teljes neve helyett Törölt Felhasználó kerül kiírásra, feltüntetjük a regisztrálás és a törlés dátumát és idejét, továbbá megnevezzük, hogy ki törölte a felhasználói fiókot. A felhasználó által korábban létrehozott tartalmak (pl. fórumtéma, hozzászólások stb.) a rendszerben megmaradnak.
  5. A törlés tényéről a felhasználó nem kap e-mailt, valamint adatlapja segítségével sem tud neki többé soha senki üzenetet küldeni.
 10. Etikai szabályok és további irányelvek
  1. Kerülendő az eredeti témától való jelentős eltérés (offtopic). Ilyenkor célszerű inkább új fórumtémát nyitni.
  2. Moderálandó (tiltott) a magánjellegű konfliktusok fórumon való tárgyalása, azokra való célozgatás, továbbá egy hozzászólás ismétlése és moderált tartalmak visszamásolása. Ezekben az esetekben a moderátor utasítása követendő, illetve a felhasználó kizárható.
  3. Up-olás: saját fórumtémánkba ne írjunk azzal a céllal semmitmondó hozzászólást, hogy ezáltal a fórumtéma frissebbnek tűnjön. Fogadjuk el, ha a nekünk fontos téma a többiek számára érdektelen!
  4. Technikai rombolás: minden dinamikus tartalom létrehozásához csak az ott megengedett (pl. formázási) eszközök használhatóak. A megengedett eszközök az űrlapokon és/vagy a használati útmutatóban olvashatóak. Eltérő magatartás esetén a felhasználó kizárható.
  5. A fórum és a hozzászólások használatakor a magyar internetes etikett (az ún. netikett) szabályai mérvadók.
   1. Az interneten általában tegeződünk, a többi felhasználót azok felhasználónevén szólítjuk. (Egyéni kapcsolatok szintjén meg lehet állapodni másban, de ezt a többi felhasználó nem köteles tudni vagy követni.)
   2. Szövegeinket a nyilvánosságnak fogalmazzuk. Legyünk tudatában annak, hogy az olvasók közt jelen lehet a volt vagy a leendő főnökünk, plébánosunk, bármely családtagunk, ismerősünk - egyszóval bárki. Legyünk tudatában annak, hogy a fórumokat a fenntartó archiválhatja, egy adott felhasználó összes létrehozott tartalma akár évekkel később is visszakereshető és nyilvános is lehet. Gondoljuk meg, hogy mit teszünk közzé a gondolataink, életünk részleteiről!
   3. Mint minden szövegre, a fórum témákra és a hozzászólásokra is vonatkoznak a magyar nyelv helyesírási, nyelvhelyességi szabályai. Ne tegyünk közzé helyesírási, gépelési hibáktól hemzsegő, nehezen érthető tartalmakat! Küldés előtt olvassuk el, és javítsuk saját szövegünket!
   4. A hangszín jelzésére, metakommunikációra nyugodtan használhatók a mosolygók (szmájlik) :-). Többek között létezik kacsintós mosoly ;-), szomorú arc :-(, elhúzott szájú arc :-/. Azonban bánjunk velük takarékosan, és ne gondoljuk, hogy egy mosolygó szerepeltetése rögtön eléri, hogy a közlés humorosnak tűnik, az olvasó egyetértsen velünk, vagy hogy elveszi egy egyébként bántó megjegyzés élét!
   5. Spóroljunk a különféle kiemelésekkel, gondoljunk arra, hogy a túlzásba vitt „formázás” az olvasók számára inkább visszataszító, cseppet sem figyelemfelkeltő.
   6. Legyünk konzervatívak a küldésben, liberálisak a fogadásban. Ne küldjünk indulatos hozzászólást (flame), akkor sem, ha provokálnak bennünket. Másfelől, ne legyünk meglepve, ha ilyet kapunk. Okosabb nem is válaszolni, és jelezni a moderátoroknak.
Isten hozott közösségünkben!