Napi evangélium RSS
2024. április 25. – Csütörtök, Szent Márk evangélista (Mk 16,15-20)

Abban az időben: Jézus megjelent a Tizenegynek, és így szólt hozzájuk: „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek! Aki hisz és megkeresztelkedik, az üdvözül, aki nem hisz, az elkárhozik. A híveket ezek a jelek fogják kísérni: A nevemben ördögöket űznek ki, új nyelveken beszélnek, kígyókat vehetnek a kezükbe, és ha valami mérget isznak, nem árt nekik. ...

@ Horváth István Sándor


0 látogatás,

4 regisztrált felhasználó,

0 nemrég bejelentkezett.

Miért készült a tesztoldal?

Pepita

2013-10-19 11:06:10

Évek óta formálódott bennünk a kérdés és a lehetséges válaszok: vajon miért van nagyon kevés Katolikus hitközségnek honlapja és ezek nagyobb része miért állóvíz?

Mielőtt magát a tesztoldalt tárgyalnánk, a fontosabb tudnivalókat írjuk le a WebPlébániáról.

Előzmények

Természetesen mielőtt belefogtunk volna a konkrét tervezésbe és programozásba, több plébánossal és aktív hívővel is beszéltünk, kísérletet tettünk arra, hogy felmérjük mindenki igényeit. Természetesen sem a papok, sem a hívek többsége nem webfejlesztő, így meglehetősen eltérő kívánságokkal - igényekkel szembesültünk, végülis elmondhatjuk: ahány emberrel beszéltünk, annyiféle egyedi honlapot kellett volna készítenünk, melyek többsége el is süllyedt volna a túl nagy karbantartási igény, vagy éppen a dinamikus tartalmak, a közösség vonzásának hiánya miatt.

Ezért azt találtuk ki (és nem utolsó sorban az egyedi honlapok magas ára miatt is), hogy összerakva azt a rengeteg információt, amit gyűjtöttünk (a magyar emberek internetezési szokásairól is), kitalálunk egy általánosabb specifikációt, ami az egyes plébániák igényeihez igazítható.

Legfontosabb szempontok - ezek alapján dolgoztunk és dolgozunk
  • A plébánia és a templom(ok) bemutatása, dinamikus tartalmakkal együtt (galéria, hírek, hirdetések, miserend).
  • Mivel a mai magyar emberek többsége rendszeresen internetezik, és közösségi oldalak tagja is, ezért modern, formázható fórum funkció, hogy a helyi közösségi életet serkentse, segítse a kapcsolattartást, nem utolsó sorban elrabolja a híveket a mindenféle más, nem annyira jó közösségi oldalaktól.
  • Természetesen fontos cél a Római Katolikus Egyház népszerűsítése, ebben nagy szerepe van az internetes megjelenésnek, akár akarjuk, akár nem. De a jó plébániahonlaphoz sok egyéb is kell.
  • A többféle dinamikus tartalom miatt szükség van nagyon könnyen kezelhető felületekre, hogy a legegyszerűbb felhasználótól a szerkesztői vénával vagy fotótudással megáldott hívekig mindenki hozzátehesse a maga véleményét, tudását, alkotását.
  • Az is fontos, hogy egy plébániahonlap gondozása ne egyszemélyben a plébános feladata legyen, mert sok esetben bizony még számítógépet is alig használ, de többnyire rengeteg dolga van egyébként is.
  • A jogosultságkezeléssel megoldható, hogy a plébános arra alkalmas, általa megbízott emberekre szerkesztői és / vagy moderátori feladatot bízzon, így tehermentesítve önmagát.
  • Nagyon lényeges, hogy egy hitközösségbe bárki ne kerülhessen automatikusan, ezért a regisztráció jóváhagyáshoz kötött. Így elkerülhetőek az Egyház tanításával ellenkező megnyilvánulások, de természetesen a teljes biztonság okán vannak moderátori funkciók is.
  • A miserend és a szentmiséken elhangzó hirdetések internetes megjelentetése nem csak az Egyházközség tagjainak, hanem bárki más látogatónak is (pl. arra kirándulók) hasznos információkat nyújt.
  • Egy mai plébániahonlap minden fontos információt esztétikusan bemutat, úgymint munkatársak, kapcsolat a plébániahivatallal, hol található, stb.
  • A korszerűséghez hozzá tartozik, hogy különféle mobileszközökről is használható legyen az oldal, a felhasználó választhasson a kétféle megjelenés között. (Erről cikket is írtam.)
  • Nem utolsó szempont, hogy az egyes WebPlébánia-honlapok kinézetben ne legyenek teljesen egyformák, mégis fő motívumukban egyezzenek. Így a külső látogatók számára megszokottá válik, egy-egy őket érdeklő részt könnyen megtalálnak. A későbbi tervezett bővítések szempontjából is lényeges némi hasonlóság.
A tesztoldal

Szépeket írni és mondani lehet, de mint mondják:

A puding próbája az evés.

Ez az oldal arra szolgál, hogy egy-egy érdeklődő egyházközség kipróbálhassa, a plébánosuk által megjelölt személyekkel. A teszt idejét és tartamát megbeszélés szerint biztosítjuk.

Tekintve, hogy ez nem egy valódi egyházközség honlapja, egyes részek (pl. főcím, munkatársak) furcsák lehetnek, mikor egy egyházközség tesztel, akkor a nemkívánatos munkatársakat kérésre elrejtjük. Az egyes tesztek alatt kérünk minden felhasználót, hogy az általunk (Barbara és Pepita) létrehozott tartalmakat ne módosítsák! Köszönjük!

A tesztlehetőséggel meg akarjuk mutatni: mi nem zsákbamacskát adunk, tessék csak kipróbálni az összes adminisztrációs felületet, a fórumban lehet kérdéseket feltenni, ha esetleg a szerintünk részletes Használati Útmutatók kevésnek bizonyulnának.

Az egyes beállítási lehetőségekről a komolyan érdeklődő plébánosokat vagy megbízottjukat részletesen tájékoztatjuk, de ami publikus lehet, azt fórumban vagy további hírek formájában is közzétesszük.

A bevezető ismertető letölthető, ezért itt azt külön nem részletezzük.

Tesztelés:

Kérjük, hogy regisztrálás előtt keressenek fel minket, a mi Kapcsolat oldalunkon! Így lehetővé tudjuk tenni, hogy egyszerre egy plébánia próbáljon.

Végszó

Mind az egyedi tartalomkezelő rendszer (CMS) ötlete és megvalósítása, mind pedig értékesíthetősége nagy munkaráfordítást igényelt és igényel folyamatosan, de Istenben bízva és végig jó szándékkal vezérelve bízunk benne, hogy sikerült minden fél számára hasznos dolgot alkotnunk, és reméljük, hogy sok elégedett Katolikus felhasználó fogja használni. Fő célunk, hogy olyan mennyiségű WebPlébánia oldal jöjjön létre, ami nem csak fejlesztési költségben teszi lehetővé, de igényli is a továbbfejlesztéseket. Mert további terveink már most vannak, de az eziránti igényt is fel kell mérjük, illetve sajnos ennünk is kell a fejlesztések közben.

Jó szándékkal: Pepita és Társa


Nincsenek hozzászólások.